Loadcellen voor weegbrug
Weegtechniek Holland levert een compleet assortiment elektronische loadcellen voor weegschalen en weegsystemen.
Onderstaand vindt u een greep uit ons aanbod loadcellen van Utilcell. Deze krachtopnemers zijn geschikt voor weegbruggen. Er zijn ontzettend veel verschillende uitvoeringen leverbaar dus we hebben hieronder een selectie gemaakt van de meest gangbare varianten. Staat de gewenste loadcell er niet tussen? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Kwalitatief goede krachtopnemer voor een 4-cell weegplatform. Dit model van Utilcell is geschikt voor industriële toepassingen in de meest veeleisende omgevingen. Dit model heeft een volledig roestvrijstalen constructie. Capaciteit: 300 – 10.000 kg.
De Utilcell 740 is een compressie loadcell met zelfcentrerende kolom. Deze krachtopnemer wordt veel gebruikt voor weegbruggen en silo’s. Diverse varianten leverbaar met een maximale capaciteit van 600 ton.
Wat is een loadcell?
Het hart van een elektronische industriële weegschaal wordt gevormd door één of meerdere loadcellen. Zo’n elektronische krachtopnemer bestaat uit een metalen veerelement waar op de buigplaatsen van het element rekstrookjes zijn geplakt. Een rekstrookje is een elektrische weerstand, waarvan de waarde verandert als het strookje wordt uitgerekt. Buigt het veerelement omdat er kracht op wordt uitgeoefend? Dan verandert daardoor de weerstand van de rekstrookjes. Deze analoge verandering van weerstand wordt elektrisch versterkt en omgezet naar een digitaal afleesbare waarde. Bij digitale krachtopnemers is de versterker en digitaal omzetter reeds in de behuizing van een opnemer ingebouwd. De buiging van een moderne krachtopnemer is zeer gering; dit varieert van 0,2 tot 0,6 mm bij volle belasting, afhankelijk van type en uitvoering. Heeft u vragen of wilt u advies over loadcellen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.
Vorm van het meetelement
Buigstaven (bending beams) worden opnemers genoemd die twee boven elkaar liggende, horizontale veerbladen hebben. Deze veerbladen leveren de de reactiekracht tegenover de aangebrachte gewichtsbelasting. De rekstrookjes zijn op de bladveren aangebracht of op een rond of plat element tussen de bladveren in. Buigstaven worden gemaakt tot ca. 300 kg nominaal meetbereik. Gewone buigstaven worden ook wel single point opnemers genoemd.
Off centre opnemers zijn buigstaven die extra brede veerbladen hebben, waardoor ze beter bestand zijn tegen zijdelingse belasting. Bovendien hebben ze een extra afregeling ondergaan, waarbij de opnemer gecorrigeerd is voor afwijking die zou ontstaan door gewichtsbelasting die niet precies in het midden van de cel wordt aangebracht. Bij deze opnemers wordt altijd aangegeven hoever de belasting buiten het midden van de opnemer mag liggen. Off centre opnemers worden gemaakt tot max. 900 kg nominaal bereik.
Shear beams zijn buigstaven die ook twee boven elkaar liggende bladveren hebben, maar daartussen is een vertikale wand geplaatst die de reactiekracht tegenover de belasting levert. In doorsnede gezien lijkt het op een I profiel. De rekstrookjes zijn op deze vertikale wand aangebracht en reageren op de dwarsvervorming (shear) van deze wand. De horizontale veerbladen zijn dikker dan bij buigstaven en leveren een goede bescherming op tegen dwarskrachten. De meetbereiken van shear beams lopen van 300 kg tot ca. 40 ton.
S vormige opnemers worden meestal verticaal gebruikt, in tegenstelling tot bovengenoemde uitvoeringen. Ze worden dan ook wel trekkrachtopnemers genoemd. Meettechnisch gezien zijn het meestal buigstaven of shearbeams, waarvan de bevestigingsdelen in een bocht naar onderen en naar boven zijn gevormd. Daardoor kan de bevestiging met twee tapgaten in de onder- en bovenzijde van de opnemer plaatsvinden. Ingebouwd in een cilindrisch gevormde behuizing heten ze drukkrachtopnemers.
Krachtopnemer plaatsen in het weegsysteem
Buigstaven zijn gevoelig voor niet centrisch aangebrachte belasting en voor zijdelingse krachten. Ze moeten dan ook worden toegepast in een opstelling waar asymetrische belasting en zijdelingse krachten niet kunnen optreden. Als zijdelingse krachten niet te vermijden zijn dienen dwarskrachtstangen te worden toegepast die exact horizontaal te stellen zijn.
Foto: dwarskrachtstang naast een 30 tons drukkrachtopnemer
Off centre krachtopnemers zijn ontworpen specifiek voor het maken van een weegschaal of weegvlak dat op één opnemer rust. Van ieder type wordt gespecificeerd hoe groot een toe te passen weegvlak mag zijn, zonder buiten de ijkwettelijke specificatie van zo’n weegschaal te komen. Voor hele nauwkeurige meting met een gering weegvermogen zijn er hydraulisch gedempte off centre opnemers die, direct bij het buigstaaf element, dynamische krachten effectief afdempen.
Foto: Off centre opnemers in vernikkelde en volledig roestvast stalen uitvoering
S–type opnemers zijn buigstaven of shear beams met een speciale vorm, bedoeld voor het meten van trekkrachten. Sommige kunnen ook, door hun kleine afmetingen, als drukkrachtopnemer worden toegepast.
Foto: RVS dichtgelaste krachtopnemer type shearbeam
De shear beam krachtopnemer is tegenwoordig de meest toegepaste krachtopnemers in weeginstallaties vanaf 500 kg. Door zijn grotere bestendigheid tegen dwarskrachten is hij bijzonder geschikt voor de grotere platformweegschalen en bunker- en siloweeginstallaties.
Foto: shearbeam opnemer met montage bok en til beveiliging