IJkgewichten

IJkgewichten worden gebruikt om een weegschaal te kunnen controleren  en justeren. Het worden ook wel kalibratiegewichten of massastukken genoemd. Deze gewichten zijn in veel verschillende uitvoeringen leverbaar. Dit heeft voornamelijk te maken met de weegnauwkeurigheid. Onderstaand vindt u een overzicht van de meest gangbare M1 gewichten waaronder knop- en blokgewichten. U kunt de ijkgewichten per stuk of een complete set bestellen. Wij leveren al onze gewichten inclusief DAkkS Kalibratie certificaat. Losse gewichten onder de 5 kilo leveren wij standaard in kunststof doos.

Wij leveren zowel knop- als blokgewichten. Beide soorten zijn klasse M1 en voldoen dus aan de daarvoor geldende afwijkingen, ongeacht het materiaal. Kwaliteit en afwerking zijn een belangrijke factor bij ijkgewichten. De aanschaf van een gewicht kan een grote uitgave zijn, maar gemiddeld gaat een gewicht meer dan 10 jaar mee. Goedkope gewichten zullen bij intensief gebruik/opslag van gewicht sneller veranderen dan kwaliteitsgewichten, dit kan op de lange termijn hogere kosten met zich meebrengen bij herkalibratie.

Twijfelt u over welk gewicht het beste binnen uw bedrijf past? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies.

IJkgewichten klasse M1

Blokgewichten-zwart-1

Blokgewichten

De blokgewichten zijn per stuk verkrijgbaar. Bekijk de diverse uitvoeringen van 5 gram tot 20 kg. Wij leveren alle ijkgewichten inclusief kalibratiecertificaat.

Knopgewichten

De knopgewichten zijn per stuk verkrijgbaar. Bekijk de diverse uitvoeringen van 1 gram tot 10 kg. Wij leveren alle ijkgewichten inclusief kalibratiecertificaat.

Haakgewicht-weegschaal

Haakgewichten

De haakgewichten zijn per stuk verkrijgbaar. Bekijk de diverse uitvoeringen van 1 gram tot 10 kg. Wij leveren alle haakgewichten inclusief kalibratiecertificaat.

Knopgewichtenset RVS

Gewichtenset voor het controleren en justeren van weegschalen. Bekijk de diverse uitvoeringen van 1 gram tot 10 kg. Materiaal: RVS.  Inclusief kalibratie certificaat.

Knopgewichtenset messing

Gewichtenset voor het controleren en justeren van weegschalen. Bekijk de diverse uitvoeringen van 1 gram tot 10 kg.  Materiaal: messing. Inclusief kalibratie certificaat.

haakgewichten-set

Haakgewichtenset RVS

Set haakgewichten voor het controleren en justeren van weegschalen. Bekijk de diverse uitvoeringen van 1 gram tot 10 kg.  Materiaal: RVS. Inclusief kalibratiecertificaat.

Gewichtenset MG

Gewichtenset voor het controleren en justeren van weegschalen. Bekijk de diverse uitvoeringen van 1 mg tot 10 kg. Materiaal: aluminium/RVS.  Inclusief kalibratie certificaat.

IJkgewichten klasse F2

Kern-blokgewicht

Blokgewichten

De blokgewichten zijn per stuk verkrijgbaar. Bekijk de diverse uitvoeringen van 5 gram tot 20 kg. Wij leveren alle ijkgewichten standaard met kalibratiecertificaat.

Knopgewichten

Knopgewichten zijn per stuk verkrijgbaar. Bekijk de diverse uitvoeringen van 1 gram tot 10 kg. Wij leveren alle ijkgewichten inclusief kalibratiecertificaat.

IJkgewichten

Gewichten voor het kalibreren en justeren van weegschalen zijn leverbaar in de nauwkeurigheidsklassen M1 t/m E1.
M1 gewichten zijn het meest gangbaar en hebben voldoende nauwkeurigheid om normale industriële weegschalen van IJkklasse III te kunnen kalibreren en justeren.

In de onderstaande tabel worden de nauwkeurigheden van de verschillende klassen per ijkgewicht aangegeven.

IJkgewichten her-kalibreren

Gewichten zijn weliswaar duurzaam, maar blijven niet altijd hun juiste massa behouden. Om constant aan de nauwkeurigheidseisen te blijven voldoen, moeten gewichten regelmatig gecontroleerd en zonodig opnieuw gejusteerd worden. De intervallen tussen de her-kalibratie perioden wordt sterk bepaald door de gebruiksintensiteit en de daarmee verbonden slijtage van het gewicht.

Aanbevolen termijnen voor herkalibratie zijn:
– 1 jaar: voor gewichten die vaak worden gebruikt, in vochtige/vervuilende omstandigheden of buiten worden ingezet.
– 2 jaar: na de eerste (nieuwe) kalibratie van gewichten.
– 3 jaar: na een her-kalibrering, waarbij bleek dat herjustering niet nodig was omdat het gewicht nog binnen de toegestane toleranties is gebleven.

Voor her-kalibratie kunnen de gewichten naar Weegtechniek Holland worden opgestuurd. De gewichten worden gecontroleerd, zonodig hersteld en opnieuw gejusteerd. Indien gewenst kan daarbij een nieuwe kalibratiecertificaat worden uitgegeven. Het is mogelijk om twee certificaten te laten opmaken: 1 x direct bij ontvangst van de gewichten en 1 x na hernieuwde justering. Op deze wijze kan worden beoordeeld in welke staat het gewicht was bij inzenden en kan beslist worden of de her-kalibratie termijn te lang was of mogelijk verlengd kan worden.