IJkgewichten

IJkgewichten worden gebruikt om een weegschaal te kunnen controleren  en justeren. Het worden ook wel kalibratiegewichten of massastukken genoemd. Deze gewichten zijn in veel verschillende uitvoeringen leverbaar. Dit heeft voornamelijk te maken met de weegnauwkeurigheid. Onderstaand vindt u een overzicht van de meest gangbare M1 gewichten waaronder knop- en blokgewichten. Wij leveren de gewichten standaard in RVS. Bent u op zoek naar een messing gewicht? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. U kunt de ijkgewichten per stuk of een complete set bestellen. Wij leveren alle gewichten inclusief DAkkS Kalibratie certificaat. Losse gewichten onder de 5 kilo leveren wij standaard in kunststof doos.

Wij leveren zowel knop- als blokgewichten. Beide soorten zijn klasse M1 en voldoen dus aan de daarvoor geldende afwijkingen, ongeacht het materiaal. Kwaliteit en afwerking zijn een belangrijke factor bij ijkgewichten. De aanschaf van een gewicht kan een grote uitgave zijn, maar gemiddeld gaat een gewicht meer dan 10 jaar mee. Goedkope gewichten zullen bij intensief gebruik/opslag van gewicht sneller veranderen dan kwaliteitsgewichten, dit kan op de lange termijn hogere kosten met zich meebrengen bij herkalibratie.

Twijfelt u over welk gewicht het beste binnen uw bedrijf past? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies.

IJkgewichten klasse M1

Blokgewichten-zwart-1

Blokgewichten

De blokgewichten zijn per stuk verkrijgbaar. Bekijk de diverse uitvoeringen van 5 gram tot 20 kg. Wij leveren alle ijkgewichten inclusief kalibratiecertificaat.

Knopgewichten

De knopgewichten zijn per stuk verkrijgbaar. Bekijk de diverse uitvoeringen van 1 gram tot 10 kg. Wij leveren alle ijkgewichten inclusief kalibratiecertificaat.

Haakgewichten

De haakgewichten zijn per stuk verkrijgbaar. Bekijk de diverse uitvoeringen van 1 gram tot 10 kg. Wij leveren alle haakgewichten inclusief kalibratiecertificaat.

Knopgewichtenset RVS

Gewichtenset voor het controleren en justeren van weegschalen. Bekijk de diverse uitvoeringen van 1 gram tot 10 kg. Materiaal: RVS.  Inclusief kalibratie certificaat.

haakgewichten-set

Haakgewichtenset RVS

Set haakgewichten voor het controleren en justeren van weegschalen. Bekijk de diverse uitvoeringen van 1 gram tot 10 kg.  Materiaal: RVS. Inclusief kalibratiecertificaat.

Gewichtenset MG

Gewichtenset voor het controleren en justeren van weegschalen. Bekijk de diverse uitvoeringen van 1 mg tot 10 kg. Materiaal: aluminium/RVS.  Inclusief kalibratie certificaat.

Kern-draagstang

Draagstang voor schijfgewichten

Kern draagstang voor schijfgewichten van max 10 kg per stuk. De maximale belastbaarheid van de draagstang is 20 kg of 40 kg. Standaard voorzien van een kalibratiecertificaat.

Kern-schijfgewicht

Schijfgewichten RVS

Kern schijfgewichten zijn onder andere geschikt voor de Kern draagstang. De schijfgewichten zijn leverbaar in diverse uitvoeringen tot 10 kg per stuk. Standaard geleverd in kunststof box incl. kalibratiecertificaat.

IJkgewichten klasse F2

Kern-blokgewicht

F2 Blokgewichten

De blokgewichten zijn per stuk verkrijgbaar. Bekijk de diverse uitvoeringen van 5 gram tot 20 kg. Wij leveren alle ijkgewichten standaard met kalibratiecertificaat.

F2 Knopgewichten

Knopgewichten zijn per stuk verkrijgbaar. Bekijk de diverse uitvoeringen van 1 gram tot 10 kg. Wij leveren alle ijkgewichten inclusief kalibratiecertificaat.

F2 Gewichtensets

Gewichtenset voor het controleren en justeren van weegschalen. Diverse gewichten: van 1 mg – 500 mg tot 1 g – 5kg. Materiaal: aluminium/RVS.  De gewichten worden geleverd in kunststof koffer inclusief kalibratiecertificaat.

IJkgewichten klasse F1

F1 Knopgewichten

Knopgewichten zijn per stuk verkrijgbaar. Bekijk de diverse uitvoeringen van 1 gram tot 10 kg. Wij leveren alle ijkgewichten inclusief kalibratiecertificaat.

F1 Blokgewichten

De blokgewichten zijn per stuk verkrijgbaar. Bekijk de diverse uitvoeringen van 5 gram tot 20 kg. Wij leveren alle ijkgewichten standaard met kalibratiecertificaat.

Contact-Weegtechniek-Holland

IJkgewichten op maat

Ons standaard assortiment ijkgewichten kunt u online bestellen. Dit zijn de meest gangbare modellen. Daarnaast leveren wij ook maatwerk ijkgewichten. Zo krijgen wij weleens de vraag  naar een gewicht wat niet in de standaard collectie zit zoals een haakgewicht van 7,5 kg. Er is veel mogelijk dus neem gerust contact met ons op voor meer informatie en tarieven over kalibratiegewichten op maat. Wij helpen u graag verder.

IJkgewichten

Gewichten voor het kalibreren en justeren van weegschalen zijn leverbaar in de nauwkeurigheidsklassen M1 t/m E1.
M1 gewichten zijn het meest gangbaar en hebben voldoende nauwkeurigheid om normale industriële weegschalen van IJkklasse III te kunnen kalibreren en justeren.

In de onderstaande tabel worden de nauwkeurigheden van de verschillende klassen per ijkgewicht aangegeven.

IJkgewichten her-kalibreren

Gewichten zijn weliswaar duurzaam, maar blijven niet altijd hun juiste massa behouden. Om constant aan de nauwkeurigheidseisen te blijven voldoen, moeten gewichten regelmatig gecontroleerd en zonodig opnieuw gejusteerd worden. De intervallen tussen de her-kalibratie perioden wordt sterk bepaald door de gebruiksintensiteit en de daarmee verbonden slijtage van het gewicht.

Aanbevolen termijnen voor herkalibratie zijn:
– 1 jaar: voor gewichten die vaak worden gebruikt, in vochtige/vervuilende omstandigheden of buiten worden ingezet.
– 2 jaar: na de eerste (nieuwe) kalibratie van gewichten.
– 3 jaar: na een her-kalibrering, waarbij bleek dat herjustering niet nodig was omdat het gewicht nog binnen de toegestane toleranties is gebleven.

Voor her-kalibratie kunnen de gewichten naar Weegtechniek Holland worden opgestuurd. De gewichten worden gecontroleerd, zonodig hersteld en opnieuw gejusteerd. Indien gewenst kan daarbij een nieuwe kalibratiecertificaat worden uitgegeven. Het is mogelijk om twee certificaten te laten opmaken: 1 x direct bij ontvangst van de gewichten en 1 x na hernieuwde justering. Op deze wijze kan worden beoordeeld in welke staat het gewicht was bij inzenden en kan beslist worden of de her-kalibratie termijn te lang was of mogelijk verlengd kan worden.