Kalibratieservice

Een onnauwkeurige weegschaal kan voor veel problemen zorgen. Een onjuiste berekening kan bijvoorbeeld fouten in een productieproces veroorzaken. Dit kan zowel de klant als het bedrijf benadelen en veel geld kosten. Daarom kiezen de meeste bedrijven er voor om hun weegapparatuur minimaal één keer per jaar door ons te laten kalibreren. Maar wat houdt dat kalibreren precies in?

IJken en kalibreren zijn eigenlijk synoniemen voor het zelfde begrip: het bepalen van de nauwkeurigheid van een weegschaal ten opzichte van een gedefinieerde massastandaard. Of heel simpel gezegd: een officiële controle of de weegschaal nog doet wat hij moet doen. In sommige branches is dit van groot belang bijvoorbeeld wanneer het om geld of gezondheid gaat. Wij leveren dus veel ijkwaardige weegschalen aan commerciële bedrijven en in de medische sector.

Waar kun je een geijkte weegschaal aan herkennen?
Een wettelijk gekeurde weegschaal is te herkennen aan de verzegeling en de verplichte opschriften/merktekens. Deze zijn door de fabrikant aangebracht bij de 1e keuring. Vervolgens kunnen bedrijven zelf bepalen hoe vaak ze hun weegschalen laten keuren. Bij gemiddeld gebruik adviseren wij om dit één keer per jaar te laten doen maar bij intensief gebruik kiezen bedrijven er soms ook voor om hun weegschalen twee tot drie keer per jaar te laten kalibreren. Het kan immers om veel geld gaan. Na goedkeuring van de weegschaal, geven wij een officieel NMi kalibratiecertificaat uit.

Kalibratiegewichten
Wij kunnen ook kalibratiegewichten leveren waarmee u zelf een kalibratie kunt uitvoeren. U ontvangt na een eigen kalibratie geen kalibratiecertificaat (het is dus geen officiële controle) maar bij intensief gebruik van de weegschalen, kan het interessant zijn om een maandelijkse controle op juistheid van de weegschaal in het protocol op te nemen.
Meer info: bekijk een greep uit ons aanbod kalibratiegewichten

Erkend keuringsbedrijf
Weegtechniek Holland is een door het Nederlands Meetinstituut NMi gecertificeerd keuringsbedrijf en is daarmee geautoriseerd voor:
– het afgeven van CE verklaringen voor nieuwe weegschalen volgens artikel 6 van de Metrologiewet: Certificate nr. CE-120, EC quality system Approval
– het justeren en herkeuren van bestaande weegschalen volgens artikel 7 van de Metrologiewet: Erkenning nr. 2545, Erkend Keurder

Kalibratieservice
Het kalibreren van weegschalen gebeurt zowel bij u op locatie als in onze werkplaats in Zeewolde. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over tarieven of om een afspraak te maken.